Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dvg8:introductie

Wat is Drupal voor Gemeenten, DVGEM

'Drupal voor Gemeenten' is een Drupal distributie die door verschillende gemeenten gebruikt wordt als basis voor hun website.

De 'Taak' legt de focus op de behoeften van de inwoners.

Een “taak” is iets dat de inwoner wil of moet doen op jouw website. Je denkt dus van buiten naar binnen. Wat is het doel van de inwoner en hoe maken we dat zo gemakkelijk mogelijk voor hem of haar?

Toptaken is een methode die organisaties in staat stelt te focussen op dat beperkte aantal veel gevraagde taken en die zo goed en eenvoudig mogelijk aan de bezoeker aan te bieden.

Een taak heeft vijf mogelijke uitkomsten:

  • Je regelt het online
  • Je maakt online een afspraak
  • Je belt ons op
  • Je wordt doorverwezen naar een andere website of organisatie
  • Je bent volledig geïnformeerd

In Drupal voor Gemeenten zorgen we er voor dat de inwoner snel de juiste actie kan ondernemen. Maar ook voor de redacteur maken we het beheren van taken gemakkelijk.

Taken in beeld

Het uitgangspunt is om iedere pagina op de website zo eenvoudig en eenduidig mogelijk te maken:

Op iedere pagina moet de bezoeker vol vertrouwen verder kunnen navigeren of zijn taak uit kunnen voeren.

Drupal voor gemeenten biedt een uitgekiende presentatie van de toptaken die is ontwikkeld op basis van gebruikersonderzoek. Of je nu een groot scherm gebruikt of een smartphone, de belangrijkste taken staan altijd in beeld.

Iedere taak heeft een primaire “call to action” zodat duidelijk is wat de weg voorwaarts is. Een taak kan ook een secundaire actie hebben als er ook een andere route is om de taak af te ronden. Een secundaire actie wordt minder prominent in beeld gebracht.

Taken en de oproep tot actie

In het Drupal voor Gemeenten CMS vind je content type “Taak”. Op het tabblad “Oproep tot actie” vind je alle instellingen voor het koppelen van webformulieren, het maken van afspraken of het tonen van een “Bel ons” of doorverwijzigingstekst. Of, zoals in het voorbeeld hieronder, 'Aanvragen met digiD'.

Toptaken en zoeken

Steeds meer Drupal voor Gemeenten websites combineren de kracht van toptaken met het zoeken en tonen van de meest gevraagde pagina's in het zoekscherm. Als u één woord typt worden de zoekresultaten getoond voor dit woord. Als u meerdere woorden typt worden de zoekresultaten getoond die ALLE woorden bevatten. U schrijft de teksten voor de bezoekers en niet voor de zoekmachine.

Als extra hulpmiddel zijn op het tabblad “Zoek en volg” nog extra tools beschikbaar om de vindbaarheid en de volgorde van de zoekresultaten te bepalen.

dvg8/introductie.txt · Laatst gewijzigd: 24/06/2021 14:30 door Mirjam Broekema