Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dvgem:content_typen:webformulier:webformulier_elementen:algemene_concepten_voorwaarden

Artikel is overgezet naar https://community.drupalvoorgemeenten.nl/t/voorbeeld-velden-tonen-of-verbergen-mbv-conditionals-voorwaarden/146

Voorwaarden

Het gebruik van voorwaarden is een krachtige tool bij het bouwen van geavanceerde formulieren. Er zijn verschillende toepassingen.

Velden tonen of verbergen

De meest gebruikelijke optie is het tonen of verbergen van elementen. Dat gebeurt meestal aan de hand van de waarde van een ander veld.

Bijvoorbeeld: Op het formulier staat een selectievakje met de titel “Houd mij op de hoogte”. Als dit vakje aangevinkt is, wil je velden tonen waarin de persoon aan kan geven hoe deze informatie te ontvangen.

Velden zijn verplicht/niet verplicht

Je kan ook een veld verplicht maken, afhankelijk van een ander veld, of juist niet.

Bijvoorbeeld: Op het formulier staat een selectievakje met de titel “Houd mij op de hoogte”, en een tekstvlak voor een e-mail adres. Als dit vakje aangevinkt is, wil je dat het e-mail adres verplicht is, maar als het niet aangevinkt is, hoeft het e-mail adres niet verplicht ingevuld te worden.

Velden zijn ingeschakeld/uitgeschakeld

Een derde optie is dat een veld helemaal niet ingevuld mag worden in bepaalde gevallen. Het moet dan uitgeschakeld worden.

Bijvoorbeeld: Op een formulier staat een vak voor een IBAN-nummer. Dit mag alleen ingevuld worden als iemand een donatie wil doen. In andere gevallen wil je niet onnodig persoonsgegevens verzamelen. Stel er is een groepje radiobuttons “Wil je doneren”, met de waardes “nee, 10 euro, 20 euro”, kan je instellen dat het IBAN veld uitgeschakeld is als de waarde “nee” is. Bij alle andere waardes zal het element ingeschakeld zijn.

Voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een voorwaarde. Bij het element dat wel of niet zichtbaar moet zijn worden de voorwaarden toegevoegd.

Webform (backend) instellingen→

Inhoudstype webform pagina (frontend)→
Het voorbeeld hieronder toont hoe de gebruiker het formulier ziet.

dvgem/content_typen/webformulier/webformulier_elementen/algemene_concepten_voorwaarden.txt · Laatst gewijzigd: 20/04/2022 11:32 door Koen Holman