Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dvgem:content_typen:webformulier:webformulier_elementen:verborgen

Artikel overgezet naar https://community.drupalvoorgemeenten.nl/t/verborgen-velden/161

Verborgen veld

Een verborgen veld gebruik je vaak in formulieren om gegevens in op te slaan die een gebruiker niet per se hoeft te zien, maar die je wel graag wil ontvangen als je de formulierinzending binnen krijgt.

Een voorbeeld:

  • Een gebruiker logt in met DigiD. Via een Stuf-BG-koppeling worden de persoonsgegevens opgehaald. Deze wil je niet zomaar in het scherm tonen zodat niet iedereen over de schouder van de persoon mee kan lezen. Maar je wil ze wel ontvangen in het zaaksysteem. Dan kan je verborgen velden toevoegen voor bijvoorbeeld BSN, Adres, enz.
  • In een formulier kan op drie verschillende plekken een e-mail adres ingevuld worden. Afhankelijk van allerlei voorwaarden wordt er altijd maar één van de e-mail velden getoond. Uiteindelijk moet er naar het ingevulde adres een bevestigingsmail verzonden worden. Je kan dit doen door een verborgen veld toe te voegen, en daarin de tokens van de drie e-mail velden. Als er maar één veld ingevuld wordt, zal het verborgen veld altijd het juiste e-mail adres bevatten.
  • Een formulier heeft intern een specifieke formuliercode. Deze wil je graag bij de inzending ontvangen zodat je hem makkelijk kan verwerken. Deze code kan je als verborgen veld opnemen in het formulier.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor verborgen velden. Al doende zal je die wel tegenkomen.

Voor het verborgen veld kan je alleen een titel en standaardwaarde instellen. Je kan ook geen conditionals gebruiken voor dit veld. De standaardwaarde kan wel bepaald worden aan de hand van tokens.

Een verborgen veld zichtbaar of onzichtbaar maken bij de voorbeeldweergave

Voor het formulier ingezonden wordt, kan een gebruiker de inzending controleren met de voorbeeld weergave.
Het verborgen veld kan zichtbaar zijn in deze weergave.
Om een veld ook in de voorbeeldweergave wel of niet zichtbaar te laten zijn, ga je naar de volgende instelling:

Webform→ Instellingen→ formulier. Scroll naar beneden naar de 'Form preview settings'.
Vink het verborgen veld uit als het veld niet zichtbaar moet zijn, en aan als het wel zichtbaar moet zijn.

dvgem/content_typen/webformulier/webformulier_elementen/verborgen.txt · Laatst gewijzigd: 21/04/2022 14:14 door Koen Holman