Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


You are not allowed to perform this action
dvgem:handleiding:informatie_voor_beheerders:rollen

overgezet naar https://community.drupalvoorgemeenten.nl/t/gebruikers-en-rollen/208

Gebruikers en rollen

Binnen DvG kunnen meerdere gebruikers aangemaakt worden die toegang hebben tot de website. De rol die een gebruiker krijgt bepaalt wat hij kan doen in de website.
Meer informatie over de opbouw van de hoofdpagina.

Rollen

De ‘functional administrator’ is de webmaster, met de meeste rechten. De overige gebruikers hebben specifieke rollen en rechten als ‘editor of ‘publisher’. Deze rechten worden toebedeeld voor het bewerken/publiceren van: menu’s, pagina’s, taakpagina’s, planpagina’s, nieuwspagina’s of formulieren, enzovoorts.

Het rollen systeem werkt modulair. Voor verschillende modules kunnen extra rollen beschikbaar komen. Denk bijvoorbeeld aan een KCC-medewerker, Servicedesk-medewerker, enzovoorts. Wat de verschillende rollen precies aan mogelijkheden bieden wordt besproken bij de desbetreffende functionaliteiten.
Op deze pagina bespreken we alleen de basisrollen van DvG.

Als iemand meerdere rollen ontvangt worden deze als het ware bij elkaar “opgeteld”.
Iemand kan dus “editor” zijn om pagina's aan te maken, maar dan kan hij ze nog niet definitief publiceren.
Als iemand zowel de rol “editor”, als de rol “publisher” heeft, dan kan hij zowel een pagina opmaken en aanbieden ter publicatie, als de daadwerkelijke publicatie van de pagina afhandelen.

In kleinere organisaties zal een gebruiker dus vele rollen hebben. In grotere organisaties kan gewerkt worden met één a twee rollen per gebruiker.

Functional Administrator

De functional administrator is voor de webmasters. Zij hebben de meeste mogelijkheden op de website.
Zij hebben onder andere toegang tot het gebruikersbeheer en complexere taken zoals diverse basis instellingen van de site:

  • woordenlijsten beheren
  • gebruikers beheren en rollen toewijzen.

Editor

De editor is de rol voor de personen die redactionele taken uitvoeren op de website. Editors beheren de content van de site. Ze schrijven en bewerken taken, nieuws en andere inhoudelijke zaken van de website. Je kan editor-rechten toekennen per inhoudstype. Iemand kan bijvoorbeeld alleen taken, nieuwsberichten of formulieren bewerken. Zoals eerder uitgelegd: als iemand meerdere rollen krijgt kan hij ook meerdere inhoudstypen bewerken.

Publisher

De publisher is de rol voor de personen die het werk van de editor redigeren en publiceren op de website. Een editor biedt het werk aan voor publicatie aan de publisher, de publisher keurt de inhoud goed, of wijst deze af. Een publicatie kan ook worden ingepland om op een later moment gepubliceerd te worden. (Meer informatie over workflow).

Deze rol kan ook toebedeeld worden bij de editor rol, om (taak) pagina's in de menustructuur te plaatsen. De menustructuur is te vinden via: Structuur→ Menu's. Kies voor Header, Footer of Toptaken menu.

Een taak toevoegen aan het toptaken menu.
Ga naar: Structuur → Menu's → Toptaken. Voeg de link toe en plaats hem op de juiste plek in de structuur.

Meer informatie over de opbouw van de hoofdpagina en taken toe voegen aan het toptaken menu.

Gebruikersbeheer

De functional_administrator kan de gebruikers/rollen van de website beheren.

Gebruikers en groepen

Gebruikers met verantwoordelijkheidsgebieden groeperen:

Groepen en verantwoordelijkheidsgebieden

dvgem/handleiding/informatie_voor_beheerders/rollen.txt · Laatst gewijzigd: 31/05/2022 13:30 door Koen Holman