Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dvgem:handleiding:verschillende_soorten_pagina_s

https://community.drupalvoorgemeenten.nl/t/dvgem-een-pagina-maken/214

DVGEM: Een pagina maken

Uw website bestaat uit pagina's. Er zijn verschillende content typen die vallen in de categorie 'pagina', bedoeld om uw content slim te organiseren. Elk hebben ze een specifieke functie.

Beschikbare conten typen 'pagina':

Taken

Op de eerste pagina van uw website zijn de belangrijkste onderwerpen te zien waar de burger de gemeente voor nodig heeft: de taken.
De taakpagina is altijd het einddoel: Een paspoort of vergunning aanvragen, iets aangeven, of melden.

De taakpagina heeft een belangrijk verschil ten opzichte van andere soorten pagina's:
Overheid.nl Web Metadata Standaard (OWMS)
Dit is informatie die bij een taak gekoppeld moet worden om door de overheid goed opgenomen te kunnen worden in de productcatalogus van Overheid.nl

Sectie pagina

Dit is een pagina met de optie om, net als bij een taakpagina, te werken met secties. Deze pagina heeft geen OWMS informatie.

Nieuws

Nieuws pagina's worden gebruikt om actuele informatie te tonen op de website. Ze kunnen worden verzameld op één overzichtspagina en enkele items kunnen op de homepage getoond worden met een 'teaser'. Het nieuws kan ook beschikbaar gesteld worden als XML-overzicht.

Evenement

Evenementen (zoals festivals, optochten, en exposities) kunnen worden gecommuniceerd met een 'evenementen pagina'. Net als nieuws kunnen deze worden verzameld op een overzicht pagina.
Daarnaast kunnen er overzichten gemaakt wordne van evenementen in de toekomst en evenementen die al voorbij zijn.

Plan

Dit content type is opgezet voor het presenteren van ruimtelijke plannen op de website. Deze plannen kunnen onderverdeeld worden in categorieën die beheerd kunnen worden door middel van een woordenlijst. Op de overzichtspagina kunnen de plannen gefilterd worden op deze categorieën en doorzocht worden op tekst.

Vacature

Met dit inhoudstype kunnen vacatures op de website worden gedeeld. Bij meerdere vacatures kan er een overzicht worden gemaakt.

Webformulier

De webform-module is geschikt voor het maken van formulieren in Drupal. Na een inzending kunnen configurabele e-mails verzonden worden naar de administrators en/of degene die het formulier heeft verzonden. Resultaten kunnen geëxporteerd worden naar Excel of een andere spreadsheet applicatie. Ook kunnen statistieken geraadpleegd worden over inzendingen en kunnen de inzendingen via een online interface beheerd worden

Een pagina

Als informatie niet te categoriseren is in één van de beschikbare inhoudstypen die hierboven zijn beschreven, kan de (basis) pagina worden gebruikt. Dit is een zelfstandig inhoudstype, een soort 'rest categorie'.

Een pagina wordt met name gebruikt om:

  1. Toptaken verzamelen in een 'submenu'.
  2. Overzichten te maken van bijvoorbeeld nieuws of evenementen.

De overige pagina typen zijn bedoeld voor een bepaalde vervolgactie, of het leiden naar een bepaald eindpunt op uw website.

  • Een taak pagina leidt tot een actie, zoals: iets regelen, melden, een afspraak maken, of een doorverwijzing. Een taak-pagina is voorzien van OWMS-metadata zodat deze opgenomen kan worden in het register van overheid.nl.
  • Een nieuws pagina heeft als doel u op de hoogte te brengen van nieuws.
  • Een plan pagina heeft als doel u te informeren over de (omgevings)plannen van uw gemeente.
  • Een webformulier pagina heeft als doel iets aanvragen of afspreken. Een webformulier kan voor een vervolgactie in een taakpagina gebruikt worden.
  • etcetera…
dvgem/handleiding/verschillende_soorten_pagina_s.txt · Laatst gewijzigd: 31/05/2022 13:51 door Koen Holman