Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dvgem:handleiding:zoeken_binnen_de_dvgem_website

Dit artikel is overgezet naar https://community.drupalvoorgemeenten.nl/t/de-interne-zoekmachine-zoeken-in-de-site/226

Zoeken binnen de DvG website

In dit artikel willen we beschrijven hoe de zoekfunctie binnen de DvG website werkt.

Doel

Het doel van zoeken is de Burger in staat te stellen snel informatie te vinden die blijkbaar niet hoog genoeg in de toptaken terug te vinden is.

Algemene beschrijving

De DvG site heeft een zoekveld. Daarin kan de bezoeker een zoekterm typen. De resultaten worden vervolgens in een nieuwe pagina getoond als lijst van zoekresultaten.

:!: Optioneel kan het zoekveld uitgebreid worden met zoeken terwijl u typt, ook wel snelzoeken of Fast Autocomplete (FAC) genoemd.

Werking

Als u één woord typt worden de zoekresultaten getoond voor dit woord. Als u meerdere woorden typt worden de zoekresultaten getoond die ALLE woorden bevatten. Er wordt wel gezocht op delen van woorden, dus als u zoekt op “base” vind u ook “Database”.

Indexering

Als een node toegevoegd of bewerkt wordt (zoals een basis, taak, nieuws of plan pagina), zal deze onmiddellijk opnieuw geïndexeerd worden.

De volgende velden worden (onder anderen) geïndexeerd:

 • Titel (boost-waarde: 5.0)
 • Taal
 • URL
 • Alternate keywords (boost-waarde: 5.0)
 • Boost keywords (boost-waarde: 21.0)
 • Introductie (boost-waarde: 1.0)
 • Menubeschrijving (boost-waarde: 1.0)
 • Zoekresultaattekst (boost-waarde: 1.0)
 • Secties
 • Sectie-titel (boost-waarde: 2.0)
 • Sectie tekst (boost-waarde: 1.0)
 • Body tekst (boost-waarde: 1.0)

Daarnaast wordt er rekening gehouden bij het indexeren met de volgende opties:

 • Niet-indexeren checkbox van inhoudstypen
  Deze is bij verschillende inhoudstypen aanwezig. Een redacteur kan dan aangeven dat een node niet opgenomen mag worden in de zoekindex.
 • Niet alle inhoudstypen worden geïndexeerd. Standaard worden de volgende typen NIET geïndexeerd: webformulieren en webformulier collecties, kaarten, algemene tekst, crisisbanner en crisisblok.
 • Toegangsinformatie wordt mee geïndexeerd. Dat zorgt ervoor dat een gebruiker alleen nodes (van bijvoorbeeld pagina's taken en nieuws) in de zoekresultaten terug zal zien die hij ook daadwerkelijke mag bekijken.
 • Alleen gepubliceerde inhoud wordt geïndexeerd

Boost-waarde

De boost-score houdt in dat het systeem het aantal gevonden woorden in een veld hiermee vermenigvuldigt en dit totaal optelt bij de totaal score. Deze score bepaalt hoe de uiteindelijke volgorde is van de zoekresultaten. Dus als bij de ene node het zoekwoord gevonden wordt in de platte tekst, maar in een andere node staat dit woord bij de Boost-tags, dan zal de laatste node bovenaan staan en de andere daaronder.

Zo kan u dus door in het “Zoektermen Boost” veld specifieke woorden te zetten waar het stuk inhoud hoog op moet scoren, de uiteindelijke score bepalen. Kijk voordat je de boost gaat gebruiken eerst of de teksten beter geschreven kunnen worden en dat in alle andere velden deze voldoende voorkomt.

Vindbare inhoud samenstellen

Het belangrijkste van het zoeken en de resultaten is: schrijf de teksten voor de bezoekers en niet voor de zoekmachine. Gebruik de woorden waarop gevonden moet worden meerdere malen in de verschillende velden.

Als extra hulpmiddel zijn op het tabblad “Zoek en volg” nog extra tools beschikbaar om de vindbaarheid en de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Neem hierbij de opsomming van de Boost-score in aanmerking.

Alternatieve zoektermen

De boost-score van dit veld is 5. Vul hier woorden in die misschien niet in de gewone tekst naar voren komen. Je kan hier ook verkeerde spelling van sommige woorden toevoegen, zodat mensen bij het verkeerd spellen van een woord toch de juiste pagina vinden. Maar ga hierin niet te ver. Alleen als er “gebruikelijke” typefouten zijn is het aan te bevelen dit te gebruiken.

Zoektermen boost

De boost-score van dit veld is 21. Gebruik dit veld met beleid. Stel dat er op de website heel veel gezocht wordt naar een term, maar je wil dat altijd één node hiermee bovenaan staat in de resultaten. Dan zou in dit veld deze term ingevuld kunnen worden. Zolang dezelfde term niet in meerdere nodes ingevuld is in dit veld, zal deze bijna altijd bovenaan staan. Maar als dit veld heel veel gebruikt wordt, dan wordt de functionaliteit daarvan natuurlijk beperkt. Eigenlijk zou voor een bepaalde term maximaal één node moeten zijn waarin dit woord in dit veld staat.

Beschikbaar via de module

 • dvg_search_settings
dvgem/handleiding/zoeken_binnen_de_dvgem_website.txt · Laatst gewijzigd: 08/06/2022 09:25 door DvG Wiki Root User