Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


overige:toegankelijkheid:link-target

Open links niet in een nieuw venster, behalve in specifieke gevallen

Bron/verwijzing:

Laat (externe) links niet standaard openen in een nieuw venster of tabblad. Voor sommige bezoekers is dit niet gebruiksvriendelijk. Alleen als het openen van de link in hetzelfde venster problemen geeft kun je ervoor kiezen om toch een nieuw venster te openen. Vermeld er dan wel altijd bij dat dit gebeurt.

Waarom?

Bezoekers met een visuele beperking kunnen problemen ervaren als links in een nieuw venster openen. Niet alle hulptechnologie kondigt dit namelijk aan. In een nieuw venster kun je geen gebruik maken van de 'terug'-knop om bij de vorige pagina te komen. Als niet duidelijk is dat een nieuw venster is geopend, kan dat voor veel verwarring zorgen. De gebruiker van hulptechnologie moet dan op goed geluk vensters sluiten, tot het originele venster weer is gevonden.

Ook voor bezoekers zonder beperking kan het verwarrend zijn als nieuwe tabs worden geopend. Door dit gedrag niet af te dwingen geef je bezoekers zelf de keuze om een link in hetzelfde of in een nieuw scherm te openen.

Oplossing

Als je toch links opent in een nieuw venster, zorg dan dat dit duidelijk is voor de gebruiker, bijvoorbeeld door de tekst “opent in nieuw venster” op te nemen in de link. Zie deze pagina voor verschillende mogelijkheden hiervoor: https://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/G201.html

overige/toegankelijkheid/link-target.txt · Laatst gewijzigd: 07/12/2021 12:45 door DvG Wiki Root User