Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


overige:veel-gestelde-vragen-visie

Veelgestelde vragen - (Visie/Inrichting)

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over de werkwijze en inrichting binnen Drupal voor Gemeenten. Er zijn namelijk bepaalde keuzes gemaakt voor het inrichten die ervoor zorgen dat de inhoud, waaronder de producten en diensten, op de juiste manier gebruikt kan worden en gepresenteerd kan worden.

Toptaken

Zie de specifieke Toptaken uitleg pagina.

Waarom toont een menupagina toch menu-items als er geen menu-items onderhangen?

Een menupagina is ontworpen als een tussenpagina om de bezoeker zo snel mogelijk naar zijn einddoel te leiden. Als de bezoeker stuit op een menupagina waar geen menu items meer onderhangen, dan is het aan te nemen dat deze persoon niet op zijn einddoel terecht is gekomen. De gebruikersreis is hierdoor abrupt tot een einde gekomen en de bezoeker zal dan middels andere navigatie elementen weer door moeten navigeren. Door de “nevenpagina's” te tonen, zorgen we ervoor dat de bezoeker eenvoudig voorzien wordt van relevante navigatie binnen dezelfde context.

De keuze binnen DvG om een link naar een externe pagina niet te openen in een extern scherm is onder andere gekomen door onderstaande redenen:

  • Keuze-vrijheid - Als de link standaard in hetzelfde scherm opent, kan de bezoeker in zijn browser kiezen of deze als alternatief in een andere tab/scherm geopent wordt. (Middels context menu met de muis of middels sneltoets op het toetsenbord).
  • Gebruikersreis - Als iemand op een link klikt om naar een andere pagina te gaan, dan doet deze persoon dat het meeste van de tijd bewust. De gebruikersreis is dus nog steeds gaande en de gebruiker heeft dus ook echt als doel naar die pagina toe te gaan en van de site weg te navigeren.

Webformulieren

Waarom kan ik een webformulier niet vinden met de zoek?

Webformulieren worden niet meegenomen omdat deze niet voldoende informatie bevatten om goed in de index te komen en een relevante positie te krijgen. Binnen de DvG structuur is er dan ook voor gekozen om de formulieren via de taken te laten ontsluiten zodat bezoekers via de taak op het relevante formulier terecht komen.

Kan een webformulier direct in een menu gehangen worden?

Dit is iets wat af te raden is met verschillende redenen. - Het generieke interactiepatroon is om een formulier te starten via een primaire actieknop, om consistentie te waarborgen en de voorspelbaarheid van de website wordt geadviseerd hier niet van af te wijken. - Als bezoekers via een menu, zonder uitleg, direct op een formulier terecht komen missen ze een stuk uitleg en context. Dit zorgt ervoor dat de kans vergroot wordt dat er verkeerde formulieren ingevuld worden en deze bij de verkeerde afdeling of in het verkeerde back-office systeem terecht komen. - Webformulieren worden niet opgenomen in de zoekmachines, als er dan geen taak aan hangt dan is het formulier uberhaupt via de zoeken niet te vinden. - Op het moment dat een formulier niet via een taak benaderbaar is, komt deze niet terug in de wettelijk verplichte product catalogus feed.

Waarom hebben verplichte velden geen * markering?

Binnen DvG is de keuze gemaakt om alle verplichte velden niet te markeren en om de optionele formulier velden handmatig een extra label te laten geven achter de titel “Veldnaam (optioneel)”. Hiermee dwing wordt afgedwongen dat er alleen formulieren gemaakt worden die relevante velden bevatten. Met het oog op de excellente dienstverlening die de gemeenten nastreven, wordt hiermee voorkomen dat er te veel gevraagd wordt aan de bezoeker.

overige/veel-gestelde-vragen-visie.txt · Laatst gewijzigd: 13/12/2021 10:59 door Mirjam Broekema